cea mai buna mama

Cum poti sa fii cea mai buna mama?

Cand copiii tai iti spun ca esti rea, trebuie s-o iei ca pe un compliment. Faptul ca nu cedezi tuturor capriciilor lor te poate face sa pari „rea” acum, insa, mai tarziu, acestia iti vor fi recunoscatori.

  • Asigura-te ca iti culci seara copiii la o ora rezonabila
    Toata lumea stie cat este de importanta odihna pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Dar toata lumea mai stie si ca, de obicei, seara copiii nu au chef de somn. Insa nimeni nu zice ca trebuie sa „aiba chef”. Tu trebuie doar sa nu cedezi protestelor acestora si ora de culcare sa fie sfanta. In scurt timp, vor intelege ca ora de culcare „nu se negociaza” si vor accepta acest lucru ca pe un punct firesc din programul lor.
  • Nu le da desert copiilor in fiecare zi
    Dulciurile trebuie pastrate pentru anumite ocazii. Excesul de dulciuri nu este deloc sanatos, chiar daca cei mici cred contrariul!
  • Invata-i valoarea lucrurilor
    Treptat, de mici, trebuie sa stie ca toate lucrurile costa. Iar banii inseamna munca. Din pusculita lor pot fi invatati sa contribuie la anumite lucruri pe care si le doresc. Asa vor sti sa le si aprecieze si ingrijeasca mai mult.
  • Nu le da totul mura-n gura
    Daca se confrunta cu probleme pe care stii ca le poate rezolva si singur, nu interveni sa muti muntii din loc pentru odor. Nu-l transforma intr-un domn Goe care sa aiba senzatia ca totul i se cuvine. Lasa-l sa se descurce in anumite situatii, sa invete sa se descurce. Asigura-l ca ii esti sprijin in orice situatie, invata-l si indruma-l, dar nu rezolva tu problema in locul lui. Trebuie sa inteleaga ca nu tot ce i se intampla este de competenta „lui mami si tati”. De-alungul vietii se vor confrunta des cu situatii dificile si de aceea trebuie sa inceapa sa invete cum sa le faca fata.
  • Ofera-le un ceas
    Pentru a se obisnui cu semnificatia trecerii timpului, dar si cu masurarea acestuia, un ceas le va prinde foarte bine. In curand, nu vei mai putea sa le marchezi tu, ca parinte, toate actiunile zilei – cand trebuie sa se trezeasca, cand trebuie sa plece la scoala, cand e timpul sa inchida televizorul si sa faca altceva etc.
  • Nu au nevoie sa le cumperi ultimele noutati iesite pe piata
    Invata-ti copiii sa fie recunoscatori pentru ceea ce au. Daca mereu vor fi preocupati sa aiba ultimele noutati de pe piata, vor fi vesnic nefericiti si nemultumiti.
  • Lasa-i sa inteleaga ce inseamna sa pierzi
    Daca rup o jucarie, nu te grabi sa le cumperi alta noua in locul ei. Asa vor invata ca trebuie sa aiba grija de lucrurile lor. Daca nu-si fac tema si iau o nota proasta, lasa-i sa se descuce, nu interveni pe langa profesor cu explicatii. Astfel, copii vor invata sa fie responsabili, chiar daca gustul acestei lectii nu le va placea prea tare.
  • Controleaza-le relatia cu tehnologia
    Indiferent de ce fac alti parinti, tu controleaza-le accesul la internet si tipul de jocuri video pe care le prefera, astfel incat sa fie potrivite pentru varsta lor. De asemenea, limiteaza timpul pe care il petrec in compania gadget-urilor (tableta, telefon mobil, calculator).
  • Invata-i sa-si ceara scuze
    Daca au gresit, invata-i sa recunoasca si sa-si ceara scuze, asumandu-si astfel consecintele. Fii un exemplu si procedeaza la fel, inclusiv cand tu gresesti fata de ei. De asemenea, daca tu nu iti doresti ca ei sa fie victimele bullying-ului, nici lor nu trebuie sa li se tolereze o astfel de atitudine fata de alti copii.
  • Invata-i sa fie politicosi si respectuosi
    Mai ales cu cei mai slabi decat ei. Din copilarie se invata conceptele bazice ale unui comportament civilizat si dezirabil din punct de vedere social. Bunele maniere ii vor ajuta in viata chiar fara sa-si dea seama.

Si in tot acest timp, cat tu vei fi mama cea „rea”, nu uita sa-i iubesti, sa-i lauzi si sa-i recompensezi. Nu uita sa le spui ca ii iubesti si cand esti suparata, si cand gresesc.

Asta este sansa noastra de a creste o noua generatie puternica si corecta. Sansa noastra de a reda speranta omenirii.

Leave a Comment