Cauze generale ale infertilitatii la femei

Cauze generale ale infertilitatii la femei

Cauzele generale ale infertilitatii la femei includ:

  • Tulburari de ovulatie, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOP)
  • Deteriorarea sau blocarea trompelor uterine
  • Endometrioza
  • Anomalii ale uterului sau ale colului uterin
  • Boala inflamatorie pelvina (BIP)
  • Scaderea fertilitatii legata de varsta (dupa varsta de 35 de ani)

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afectiune endocrina comuna care apare la femei si se caracterizeaza prin prezenta mai multor chisturi mici pe ovare. Acestea sunt de obicei legate de un dezechilibru hormonal, cum ar fi niveluri crescute de androgeni (hormoni masculini) si un nivel scazut de insulina. Simptomele pot include menstruatie neregulata, acneea, cresterea parului corporal si dificultati de conceptie. Diagnosticarea se face prin ecografie si analize de sange. Tratamentul poate include medicamente pentru a controla hormonii, precum si modificari ale stilului de viata pentru a gestiona greutatea si nivelul de glucoza din sange.

Deteriorarea sau blocarea trompelor uterine poate fi cauzata de o infectie, o interventie chirurgicala, o inflamatie sau o formare de tesut cicatriceal. Acest lucru poate duce la infertilitate sau la o sarcina ectopica (cand oul fertilizat se dezvolta in afara uterului). Tratamentul poate include administrarea de antibiotice sau interventia chirurgicala, in functie de cauza problemei. Este important sa se consulte un medic daca exista simptome sau probleme de reproducere.

Endometrioza este o afectiune in care tesutul care in mod normal captuseste interiorul uterului creste in afara acestuia. Acest tesut poate forma excrescente sau leziuni in diferite zone ale corpului, inclusiv in ovare, trompele uterine si mucoasa pelvisului. Simptomele endometriozei pot include dureri pelviene, menstruatii abundente sau neregulate si infertilitate. Cauza exacta a endometriozei este necunoscuta, dar se crede ca implica o combinatie de factori genetici si de mediu. Optiunile de tratament pentru endometrioza includ medicamente, interventii chirurgicale si modificari ale stilului de viata.

Anomalii ale uterului sau ale colului uterin sunt afectiuni care implica modificari structurale sau functionale ale acestor organe. Exemple de anomalii ale uterului includ malformatii congenitale precum uterul bicorn sau septat, iar exemple de anomalii ale colului uterin includ stenoza cervicala sau hipertrofie cervicala. Aceste afectiuni pot avea un impact asupra capacitatii de a ramane insarcinata sau de a avea o sarcina sanatoasa si pot necesita tratament chirurgical sau alte forme de interventie medicala.

Boala inflamatorie pelvina (BIP) este o afectiune inflamatorie care afecteaza organele reproductive feminine, inclusiv ovarele, trompele uterine si uterul. Cauzele cele mai frecvente ale BIP sunt infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia si gonoreea. Simptomele BIP pot include durere abdominala inferioara, febra, scurgeri vaginale neobisnuite, dureri in timpul actului sexual si dificultate la urinare. BIP nediagnosticate si netratate poate duce la complicatii, cum ar fi infertilitate si sarcini ectopice. Tratamentul BIP consta in administrarea de antibiotice pentru a trata infectia si poate include, de asemenea, dureri de spate si antiinflamatoare pentru a ameliora simptomele.

Fertilitatea femeilor scade in mod natural cu varsta. Rata de conceptie se inrautateste in jurul varstei de 30 de ani si scade rapid dupa varsta de 35 de ani. In jurul varstei de 40 de ani, rata de conceptie este foarte scazuta si, dupa varsta de 45 de ani, este foarte dificil sa se conceapa natural. Acest lucru se datoreaza faptului ca numarul si calitatea ovulelor scad cu varsta.

Leave a Comment