Daca sunteti un parinte care incearca sa faca o treaba cat mai buna in cresterea copiilor, asigurati-va ca nu faceti aceste greseli, care vor afecta, fara indoiala, dezvoltarea sanatoasa a copiilor dumneavoastra.
Parintii sunt potential cele mai influente persoane din viata si viitorul copiilor lor. Este clar ca noi toti incercam sa fim cel mai bun exemplu pentru cresterea copiilor nostri, dar, ca fiinte umane imperfecte, facem intotdeauna greseli.
In ciuda schimbarilor sociale si a numarului mare de femei care lucreaza acum in afara casei, este prudent sa spunem ca majoritatea familiilor aleg inca sa se organizeze in asa fel incat tatal sa fie principalul furnizor economic. Mamele au tendinta de a juca un rol mai activ in viata copiilor lor, iar tatii se confrunta cu o serie de complicatii si tendinte datorate rolului lor in familia nucleara, care adesea limiteaza timpul pe care il petrec cu copiii lor.
Daca sunteti un parinte care incearca sa faca cea mai buna treaba posibila in ceea ce priveste cresterea copiilor, asigurati-va ca nu faceti aceste greseli, care vor afecta, fara indoiala, dezvoltarea sanatoasa a copiilor dumneavoastra:
- Sa puneti pe primul loc serviciul
In mod realist, intelegem ca munca este indispensabila pentru a asigura nevoile acestei lumi. Dar trebuie sa invatati sa gasiti echilibrul necesar pentru a va putea indeplini atat profesia, cat si indatoririle de parinte. - Sa nu petreci timp de joaca cu copiii tai.
Va rugam sa nu lasati problemele vietii cotidiene sa interfereze cu dorinta de a va juca impreuna cu copiii dumneavoastra. Ei trebuie sa va vada copilul interior si sa traiasca momente de bucurie alaturi de voi. Hotarati-va sa petreceti 10 minute de timp neintrerupt cu fiecare dintre copiii vostri; chiar daca este un timp scurt, acesta va fi vesnic pretios pentru ei. - Sa nu participati niciodata la treburile casnice
Daca sunteti unul dintre acei barbati care lasa toate treburile casnice in seama sotiei, ar trebui sa va schimbati imediat aceasta atitudine. Nu va invatati copiii sa se descurce singuri si sunteti nedrept cu sotia dumneavoastra. Este de datoria dumneavoastra sa va invatati fiii si fiicele ca gospodaria este responsabilitatea tuturor membrilor familiei. - Sa o criticati pe mamei lor
Nu o criticati niciodata pe mama copiilor vostri, fie ca este sotia voastra, fie ca sunteti separati. Aveti grija ce cuvinte folositi, deoarece modul in care va exprimati despre mama lor va influenta – si uneori nu intr-un mod bun – modul in care fiii dumneavoastra vor gandi despre femei in viata lor de adulti. Daca aveti un dezacord cu sotia dvs. cu privire la educatia copiilor, rezolvati-l in spatele usilor inchise. Nu va contraziceti niciodata cu sotia dumneavoastra in fata copiilor in ceea ce priveste problemele de educatie. Voi doi reprezentati autoritatea in casa si ar trebui sa lucrati ca o echipa. - Sa cereti prea mult de la copii
Barbatii, prin natura lor, pot fi foarte competitivi. Din acest motiv, unii tati au tendinta de a pune presiune asupra fiilor lor pentru a excela in multe aspecte, ceea ce uneori provoaca o presiune si un stres extrem asupra copiilor.
Secretul parentingului, ca si in multe alte domenii ale vietii, calea prin care inveti este prin incercari si erori, asa ca ai grija sa inveti din fiecare poticnire si sa nu pierzi niciodata din vedere faptul ca tu esti modelul copilului tau.