Ce este mama pentru copilul ei? Ea este centrul universului sau, totul se invarte in jurul ei. Ea este sprijinul si caldura lui, iar el o iubeste mai mult decat orice.
Figura mamei este importanta in toate liniile de gandire psihanalitica. Este, fara indoiala, figura cruciala in procesul de umanizare a copilului, si este incontestabil ca copilul isi creeaza lumea pe baza relatiei cu mama sa, fiind rezultatul atat al proiectiilor, cat si al identificarilor.
Copiii, prin natura lor, au o relatie calda cu mama lor. Copiii sunt intotdeauna afectuosi si vor sa fie aproape de ea si sa o protejeze. Pentru ei, noi suntem cele mai frumoase, cele mai perfecte si cele mai corecte femei din lume! Defectele noastre sunt practic invizibile, ele ne protejeaza cu toata puterea lor, ori de cate ori avem nevoie! si nu numai atat: ei cred tot ceea ce spunem.
Desi unele studii arata ca tatii interactioneaza mai putin fizic cu baietii decat cu fetele, adevarul este ca atat baietii, cat si fetele au nevoie sa fie imbratisati. Imbratisarile atat de la mama, cat si de la tata il vor ajuta pe copil sa se simta in siguranta.
Relatia dintre o mama si un copil
Tatal este partea aventuroasa, jucausa, virila, cu posibilitatea unor farse mai riscante si cu un impact fizic mai mare. Figura paterna este indepartarea lumii mamei, a confortului si a sigurantei oferite de san. Astfel, figura tatalui ii ofera copilului echilibrul si autonomia de a creste si de a se maturiza, in timp ce, pe de alta parte, mama reprezinta pentru copilul sau bunatatea, providenta si legea. Intr-un cuvant mama este imaginea Divinitatii intr-o forma accesibila copiilor.
Echilibrul in relatia dintre mama si copil este fundamentala pentru cresterea si dezvoltarea normala a personalitatii copilului. Copilul trebuie sa simta ca este acceptat si iubit neconditionat, ca se poate apropia si cere protectie in orice moment si ca va fi bine primit. A refuza aceasta apropiere inseamna sa-ti instrainezi iremediabil propriul copil. Rana dobandita in copilarie modeleaza caracterul. Prin urmare, abuzul fizic si/sau psihologic care vine din partea persoanei pe care copilul o iubeste cel mai mult si in care si-a pus toata increderea, genereaza frustrare in copil. Din punct de vedere psihologic, il emasculeaza pe copil si il face sa simta ca lumea este ostila si ca trebuie sa raspunda la fel: cu violenta si autoaparare.
Ce asteapta copiii de la mamele lor?
- Dragoste
Spune-i copilului tau cat de mult il iubesti. Sa fie sigur de aceasta iubire. Aratati-o prin gesturi de primire si acceptare neconditionata. Acest lucru va reflecta aceasta iubire inapoi catre voi si catre ceilalti.
- Predare
El vrea si are nevoie sa fie invatat. Invatati-l diferenta dintre bine si rau, apoi invatati-l sa faca bine, sa iubeasca ceea ce este bun, sa fie autonom si independent.
- Respectati-i liberul arbitru.
Nu decideti pentru el. Aratati-i optiunile si lasati-l sa decida. Instruiti-l, dati-i exemple bune si lasati-l sa incerce singur si sa invete in felul sau.
- Corectie iubitoare
Dati-i spatiu pentru a face greseli si, daca este necesar, corectati-i greselile cu fermitate, dar cu amabilitate. El invata si, prin urmare, este timpul sa faca greseli. tineti cont de faptul ca o corectie iritanta sau umilitoare are adesea efectul opus celui dorit.
- Limite
Daca copilul dumneavoastra nu are limite, nu se va disciplina niciodata. Acest lucru va duce la o lipsa de incredere in sine. Prin urmare, acestia vor avea dificultati in obtinerea si pastrarea locurilor de munca. Pe de alta parte, daca copilul dumneavoastra simte ca nu puteti controla comportamentul sau inadecvat, el poate simti ca este mai puternic decat dumneavoastra si va gasi in permanenta modalitati de a va manipula.
- Verificarea realitatii
Fiti direct si realist cu copilul dumneavoastra. Nu va creati iluzii pe care le veti distruge mai tarziu. Fii sincer. Nu este vorba nici de a fi infailibil. Fii tu insati si ofera-i spatiu egal pentru a fi cine este. Nu-i dati tot ce-si doreste. Nu-i ascundeti greselile. Lasati-l sa invete ca exista consecinte.
- Contact fizic
Imbratisati-va si sarutati-va copilul. Priviti-l in ochi, zambiti-i, jucati-va cu el. Intindeti-i mana atunci cand are nevoie de sprijin. Arunca-i o privire aprobatoare atunci cand se simte nesigur. Lasa-ti bratele sa fie mereu acolo cand este fericit sau cand are nevoie sa planga.
Fiecare femeie care devine mama, fie ca este vorba de proprii copii, fie de copiii pe care i-a nascut altcineva, descopera ca acel copil care depinde de dragostea ei si de siguranta pe care i-o transmite este cel mai bun dar pe care i l-a dat Dumnezeu.