Dragobete

Dragobete, obiceiuri si traditii

Dragobetele este o sarbatoare traditionala romaneasca care se sarbatoreste in fiecare an pe data de 24 februarie. Aceasta sarbatoare este considerata a fi inceputul primaverii si este asociata cu iubirea si fertilitatea.

Traditii si obiceiuri de Dragobete

Potrivit traditiei, Dragobetele este personificarea iubirii si a frumusetii masculine, iar fetele si baietii se aduna pentru a petrece impreuna si pentru a-si gasi un partener sau o partenera. In aceasta zi, se practica traditii si obiceiuri vechi, care sunt transmise din generatie in generatie si care fac parte din patrimoniul cultural al poporului roman.

Unul dintre cele mai importante obiceiuri de Dragobete este sarutul sub un pom inflorit. Se crede ca acest obicei aduce noroc si fericire celor care il practica si ca ii ajuta sa isi gaseasca sufletul pereche. Inainte de a se saruta, cuplurile isi aleg un pom inflorit, de obicei un mar sau un par, si il imbraca cu panglici rosii si albe. Apoi, se saruta sub crengile pomului si isi declara iubirea unul pentru celalalt.

Un alt obicei de Dragobete este acela de a impleti martisoare din fire rosii si albe. Martisoarele sunt obiecte traditionale romanesti, care se ofera ca dar in prima zi a primaverii, pe 1 martie. In unele zone ale tarii, insa, martisoarele se impletesc deja in ziua de Dragobete, pentru a fi pregatite in timp util pentru Ziua Martisorului. Firele rosii simbolizeaza focul si energia, iar cele albe simbolizeaza zapada si puritatea.

Un alt obicei traditional de Dragobete este acela de a organiza jocuri si competitii intre baieti si fete. Aceste jocuri pot fi de diverse feluri, cum ar fi alergari sau concursuri de dansuri populare. Scopul acestor jocuri este de a aduce impreuna tinerii si de a-i ajuta sa isi gaseasca perechea. De asemenea, se mai organizeaza si baluri de Dragobete, unde tinerii se distreaza si danseaza impreuna.

In unele zone ale tarii, se mai practica si alte traditii si obiceiuri de Dragobete. De exemplu, in Moldova se obisnuieste sa se organizeze nunti fictive, unde tinerii se imbraca in haine traditionale si se casatoresc simbolic. In alte zone ale tarii, se mai obisnuieste sa se arunce cu apa sau cu flori, pentru a aduce noroc si fertilitate.

In concluzie, Dragobetele este o sarbatoare traditionala romaneasca care este asociata cu iubirea si fertilitate

Leave a Comment