5 semne de infertilitate pe care femeile nu trebuie sa le ignore niciodata

5 semne de infertilitate pe care femeile nu trebuie sa le ignore niciodata

Te intrebi cum sa stii daca esti infertila? Fie ca incerci in mod activ sa concepi un copil sau te gandesti sa ai un copil in viitor, este important sa recunosti aceste simptome comune de infertilitate.

„Sunt fertila?” Este o intrebare pe care multe femei si-o pun atunci cand incearca sa conceapa. Asta pentru ca unul din opt cupluri se lupta cu infertilitatea sau cu incapacitatea de a ramane insarcinata in ciuda unor relatii sexuale neprotejate regulate. Expertii diagnosticheaza de obicei infertilitatea daca un cuplu incearca fara succes sa conceapa timp de un an (sau 6 luni daca femeia are peste 35 de ani).

Infertilitatea este adesea tacuta, dar, uneori, corpul tau da semne ca nu poti ramane insarcinata. Daca observati oricare dintre cele cinci simptome enumerate mai jos, sunati medicul dumneavoastra. Ei vor determina daca aveti o afectiune care afecteaza fertilitatea si vor trata problema de baza.

Este important de retinut ca 85-90% dintre cuplurile infertile pot concepe cu ajutorul tratamentului conventional. Asadar, chiar daca ai aceste semne de infertilitate la femei, exista o sansa sa ramai insarcinata intr-o zi!

  1. Lipsa menstruatiei
    Dupa ce nu mai iei anticonceptionale, corpul tau are nevoie de cateva luni pentru a se regla. Dar daca nu ai menstruatie dupa trei luni, consulta un specialist. Lipsa menstruatiei sugereaza ca o femeie nu ovuleaza si are putine sanse de a concepe fara asistenta. Se poate intervenim din timp cu medicamente pentru a stimula ovulatia.

Solutia ar putea fi la fel de simpla ca si cum ai lua o pastila zilnica numita Clomid pentru a stimula ovulatia; daca acest lucru nu functioneaza, urmatorii pasi sunt medicamentele injectabile, inseminarea intrauterina (IUI) sau fertilizarea in vitro (FIV).

  1. Perioade neregulate
    Daca nu ai menstruatia in mod regulat, este posibil sa nu stii niciodata cand sau daca vei ovula. Ciclurile care vin sporadic indica o tulburare de baza legata de ovulatie, ceea ce poate face conceptia foarte dificila. Motivele sunt similare lipsei totale a menstruatiei: sindromul ovarelor polichistice (SOP), tulburari tiroidiene si amenoreea hipotalamica, in care semnalele creierului care trimit hormoni sunt oprite. Ciclurile neregulate pot fi, de asemenea, un semn al diminuarii rezervei ovariene cauzate de endometrioza sau de insuficienta ovariana timpurie.
  2. Sangerari intre menstruatii
    In general, ar trebui sa sangerezi doar atunci cand iti vine ciclul. Sangerarea intre cicluri sau dupa actul sexual poate indica un polip uterin sau un fibrom, sau o leziune cervicala. in afara de problema de a ramane insarcinata, un medic ar trebui sa se asigure ca aceste simptome nu indica ceva mai grav, cum ar fi cancerul, desi acest lucru este rareori cazul.
  3. Perioade foarte abundente
    Daca folosesti mai mult de o compresa sau un tampon pe ora timp de mai multe ore, treci prin cheaguri de sange mai mari decat marimea unei monede de 10 bani sau sangerezi mai mult de sapte zile, menstruatia ta este neobisnuit de abundenta. Acesta poate fi un semn de fibrom uterin. Perioadele grele sunt, de asemenea, asociate cu anumite tulburari de sangerare sau anomalii endocrine. Fibroamele pot fi micsorate sau indepartate daca acestea inhiba sarcina, iar tulburarile de sange pot fi gestionate cu medicamente.
  4. Dureri pelviene
    Daca aveti crampe menstruale puternice, dureri pe tot parcursul ciclului sau disconfort dupa sex, ati putea fi diagnosticata cu endometrioza. in cazul endometriozei, tesutul care ar trebui sa captuseasca cavitatea uterina se gaseste in afara uterului, in pelvis. Endometrioza poate duce la cicatrizarea structurilor pelviene, reducand fertilitatea si crescand riscul de sarcina ectopica. In plus, endometrioza poate diminua rezerva de ovule a femeii, asa ca putem recomanda o evaluare si un tratament mai rapid.

Acestea fiind spuse, daca aveti dureri pelviene cu febra si o secretie anormala, ar putea fi un semn de infectie, care poate duce, de asemenea, la cicatrizare. Infectia pelviana pune femeia la un risc semnificativ de blocaj tubar. Un test pentru a vedea daca trompele sunt deschise ar trebui facut la scurt timp dupa ce cuplul incepe sa incerce sa conceapa.

Leave a Comment